SEB pataria: „Ateities karjera: kur uždirbčiau daugiausiai?“

Nuo šiol turėsime nedidelę straipsnių seriją, kurią vadinsime „SEB pataria“. Straipsniai fokusuosis į studentus ir jiems aktualius klausimus. Pirmasis straipsnis: „Ateities karjera: kur uždirbčiau daugiausiai?“ Malonaus skaitymo!

Daugiau nei kas trečias jaunas žmogus Lietuvoje 2014 m. studijavo socialinius mokslus ir verslo vadybą. Kur kas mažiau – kas aštuntas ir kas dešimtas – krimto informacinių technologijų (IT) ir inžinerijos bei medicinos mokslus, remiantis „Investuok Lietuvoje“ pateikiamais duomenimis.

Tačiau iš visų šalies studentų net kas penktas (21,5 proc.) praėjusiais metais neturėjo darbo. To priežastis – pasirinkta svajonių profesija neatitiko darbo rinkos poreikių. Tad, kaip nesuklysti renkantis tinkamą profesiją? Ką daryti, kad būtum ir savo rogėse, ir uždirbtum krūvą pinigų? Apie tai pasakoja Jurga Dabrilienė, personalo paieškos ir atrankos įmonės „CVO Recruitment“ vyr. konsultantė.

IT specialistų, finansininkų ir pardavimų vadybininkų – reikės ir ateityje

Tad, kokios profesijos bus perspektyviausios ateityje? Panašu, kad netolima ateitis nedaug skirsis nuo to, kas vyksta dabar. Tiek privačioms, tiek ir valstybinėms įmonėms labiausiai reikės įvairių IT sričių specialistų, kompetentingų projektų vadovų, gamybos inžinierių ir finansų specialistų.

Tokių specialybių darbuotojų paklausą lemia tiek Lietuvoje jau įsikūrusių investuotojų plėtra, tiek ir naujai ateinantys investuotojai. Didžioji dalis jų veiklų – sunkioji pramonė, paslaugų centrai, kuriems reikia informacinių sistemų administratorių, inžinierių, programuotojų, IT ir kitų projektų vadovų, gamybos specialistų bei vadovų. Be abejo, ir finansininkų bei buhalterių.

Nori būti turtingas – įjunk protą

Tokių specialistų poreikis diktuoja tai, kad darbdaviai ieško darbuotojų, turinčių IT, užsienio kalbų įgūdžių, o taip pat – mokančių ir gebančių pardavinėti bei turinčių finansinį išsilavinimą. Todėl kiekvienam, svarstančiam, kokios profesijos siekti, reikėtų įvertinti tendencijas darbo rinkoje.

Tuo tarpu, daug rankinio ar techninio darbo reikalaujančios specialybės (duomenų surinkėjai ir kt.) yra pasmerktos prarasti savo populiarumą. Tai lemia sparčiai vykstantys automatizavimo procesai, kurie pagreitina suteikiamas paslaugas.

Šiuo metu Lietuvoje itin išaugusi turinčių administravimo ar vadybinio pobūdžio kompetencijų, rinkodaros, personalo specialistų ar vidurinės grandies vadovų pasiūla. Nors šių sričių specialistų paklausa nėra tokia didelė kaip IT srities profesionalų, įmonės vis labiau atkreipia dėmesį į anksčiau ne itin paklausių sričių pačius geriausius specialistus.

Didžiausios algos mokamos finansų ir IT sektoriuose

Kaip žinia, kiekvienos srities vadovaujančias pozicijas užimantys žmonės uždirba daug. Daugiausia – 3000 ir daugiau eurų per mėnesį – uždirba finansų departamentų vadovai, vyriausieji finansininkai. Tačiau panašias sumas uždirba beveik kiekvienos srities vadovai.

Tuo tarpu karjerą tik pradėję IT specialistai jau gali tikėtis iki 1000 eurų, o talentingi programuotojai – net iki 2000 eurų per mėnesį atskaičius mokesčius. Dar daugiau – net 2800 eurų per mėnesį – gali uždirbti IT architektai.

Save matantys kaip būsimus pardavėjus gali tikėtis uždirbti 1000-1500 eurų per mėnesį, atskaičius mokesčius. Tačiau norintieji siekti karjeros rinkodaros srityje (produktų vystymo, rinkodaros specialistai) gali taip pat tikėtis gana gero atlyginimo – iki 1500 eurų per mėnesį. Be abejo, nepamirškime ir gana gerų komisinių, kurių užsidirbti talentą turintiems pardavėjams – nesunku.

Nereikėtų visko vertinti vien tik pinigais

Galvojant apie ateities karjeros galimybes, kiekvienas jaunas žmogus turėtų žinoti, kokios profesijos yra ir bus paklausios, kurios – labiausiai apmokamos, galiausiai, ar jos išliks ateityje.

Tačiau sprendžiant, kiek perspektyvi yra pasirinkta veiklos sritis, į kiekvieną profesiją derėtų pažvelgti kaip į socialinių, politinių ir ekonominių tendencijų visumą. Ir ne tik toje srityje, bet ir aukštesniu – valstybės ir globaliu – lygmeniu. Tik taip galėsite padėti tvirtą pagrindą savo profesionaliai ir turtingai karjerai.

Vis dėlto, jeigu jau mokykloje yra sritis, kuri domina labiausiai, verta įsiklausyti į savo širdies balsą ir pasirinkti norimas studijas. Juk, jei studijuosite mėgstamą dalyką, ateityje lengviau ir dirbsite mėgstamą darbą, kuris bus ne tik finansiškai, bet ir morališkai patrauklus. Taip karjeros siekti bus tik lengviau.

Šaltinis: SEB Jaunimas

Tau gali būti įdomu: