Kultūriniai skirtumai, kuriuos žinoti verta

Kelionės, vasaros darbai užsienyje, „Erasmus“ ir kitos studentų mainų programos leidžia pažinti kitas kultūras, įgyti tarptautinės patirties ir net susirasti draugų visame pasaulyje. Tarptautinė ir tarpkultūrinė patirtis praplečia akiratį, padeda lavinti užsienio kalbos įgūdžius, skatina toleranciją, taigi tokios patirties pranašumai akivaizdūs. Vis dėlto, kuo daugiau bendraujame su žmonėmis iš skirtingų pasaulio kampelių, tuo labiau įsitikiname, kad visi esame skirtingi: skiriasi tradicijos, etiketas, gestų reikšmės, bendravimas. Dėl to tarpkultūrinės komunikacijos metu galima susidurti ir su kultūrinio šoko padariniais, o kartais patys to net nenorėdami kitos tautos atstovą netyčia galime įžeisti ar patys būti įžeisti. Kad tokių nesusipratimų būtų kuo mažiau ir tarpkultūrinė komunikacija paliktų tik gerus įspūdžius, pateikiame keletą studentų pamėgtų Europos šalių kultūrinių savitumų ir praktinių patarimų keliaujantiems.

Pietų Europa

  •  Europos pietuose karštas ne tik klimatas, bet ir vietinių charakteris. Pavyzdžiui, Graikijoje vietiniams įprastas pokalbis užsieniečiui gali priminti rimtą ginčą, todėl, norint pokalbį interpretuoti teisingai, vertėtų prisiminti Graikijoje galiojančią taisyklę – kuo garsiau, tuo geriau. Pokalbio dalyviams įprasta naudoti pakeltą toną, kartais vieniems ant kitų net ir rėkti, aršiai gestikuliuoti. Būtent taip dažnai atrodo įprastas draugiškas graikų pokalbis. Toks ekspresyvumas taip pat būdingas ispanams bei italams. 
  • Vykstantiems į Graikiją pravartu žinoti ir tai, kad pakeltas į ką nors nukreiptas delnas traktuojamas kaip įžeidimas. Taigi gestais parodyti penkis, su kuo nors bandyti sumušti rankomis ar mojuoti norint pasisveikinti gali būti ne pats geriausias sprendimas.
  •  Turite draugų Graikijoje ar Kipre? Tada tikriausiai žinote, kad draugas gali nuliūsti ar net įsižeisti, kad pamiršote jo vardadienį. Vardadienis Graikijoje švenčiamas taip pat kaip gimtadienis, o kartais gali būti laikomas net ir svarbesne švente.
  • Nereikėtų nustebti ar įsižeisti, jeigu italas nuo jūsų negali atitraukti akių ar net, jūsų nuomone, įkyriai spokso. Toks intensyvus žvilgsnis italams yra normalus ir priešiško nusiteikimo tikrai nereiškia.
  •  Manote, kad klientas visada teisus? Daugumoje Europos šalių, bet ne Italijoje, ši nuostata tikrai galioja. Paslaugų teikėjai Italijoje klientų teisių nėra linkę pervertinti.
  • Pietų Europoje nemandagu valgyti nenusiėmus kepurės, Ispanijoje vyrai nusiima kepures vos tik įžengę į patalpą. Šios tradicijos turėtų nepamiršti ir kepuriuotieji turistai ir, lankydami tokius architektūrinius paminklus, kaip bažnyčios, kepures turėtų nusiimti.
  •  Su pietiečiu bendraujantis užsienietis gali būti šokiruotas dėl asmeninės erdvės pažeidimo, komunikacijos metu dažno fizinio kontakto. Toks bendravimo būdas pietiečiams yra įprastas, todėl užsieniečiai turi susitaikyti, kad atstumą išlaikyti gali būti sunku ir jų asmeninė erdvė kartais gali būti pažeista.
  • Italija garsi picomis, tačiau ar tikrai gausite tokią picą, kokią norite, gali priklausyti nuo to, ar žinosite, pavyzdžiui, ką Italijoje reiškia peperroni. Tai anaiptol ne saliamio rūšis, kaip daugelis pamanytų, o paprika. To nežinantys užsisakę picą su peperroni gali būti nustebę joje neradę mėsos. Tiesa, kai kuriuose restoranuose dėl šios dažnos turistų daromos klaidos įprasta pasitikrinti, ar turistas peperroni reikšmę žino.
  •  Italams svarbios maisto valgymo ir gėrimų tradicijos, pavyzdžiui, kapučino įprasta gerti tik rytais, prie picos ir sumuštinių vartoti alų, prie visų kitų patiekalų – vyną. Sėdant prie stalo svarbu tam tinkamai apsirengti.
  • Jeigu Italijoje su augintiniu vaikštinėdami po parką išalkote, galite drauge užsukti į restoraną. Kai kuriuose Italijos restoranuose priims ir jūsų augintinį.
  • Iš pietiečių galite nesulaukti punktualumo. Šalyse prie Viduržemio jūros į susitikimą įprasta vėluoti bent pusvalandį.

Šiaurės Europa

  •  Tarpkultūriniai skirtumai aktualūs net ir einant į pasimatymą. Švedijoje merginoms įprasta sąskaitą apmokėti pačioms, taigi vaikinai, pakvietę į pasimatymą švedę, gali tikėtis šiek tiek sutaupyti.
  • Pokalbio metu pritrūkus temų gali įsivyrauti nejauki tyla. Nors tyla nejaukias emocijas sukelia daugeliui europiečių ir amerikiečių, Skandinavijos šalyse ji yra toleruotina ir nejaukių emocijų nekelia. Pokalbio su skandinavais metu galima nesivarginti stengiantis užpildyti pauzes.
  • Švedai yra kuklūs, todėl su nepažįstamaisiais kalbėti nėra linkę. Norintiems susipažinti artimiau greičiausiai reikės pirmiems juos užkalbinti. Su nepažįstamais santūrūs yra ir anglai.
  • Šiauriečiams, priešingai nei pietiečiams, punktualumas yra svarbus. Vėlavimas ypač nemandagiu traktuojamas ir Vokietijoje bei Šveicarijoje.
  • Bendraujant su šiaurės europiečiais reikėtų vengti nepatogių klausimų, ir nekalbėti apie tai, kas kiek uždirba. Toks klausimas laikomas ypač nemandagiu.
  • Anglijoje neįprasta šnekučiuotis viešajame transporte. Pirmenybė teikiama tylai, todėl plepučiai turėtų valdytis ir autobuso keleivių garsiomis kalbomis nevarginti.
  • Nevertėtų ką tik sutikto norvego apipilti komplimentais. Su komplimentais atsargiai elgtis reikėtų ir Olandijoje. Neigiamą olandų reakciją gali iššaukti komplimentai apie jų išvaizdą, asmenines savybes, stilių. Tiesa, olandai mielai priimtų komplimentą, susijusį su jų darbo įgūdžiais, mokslo ar kitais pasiekimais.

Tau gali būti įdomu: