Tinkamos profesijos pasirinkimas: sunkus ar lengvas iššūkis moksleiviams?

ISIC mokiniams

Vieni žmonės labai anksti atranda savo gebėjimus ir jų nereikia specialiai orientuoti, tarkim, nuo mažens mėgęs piešti jaunuolis žino, kad bus meno srities atstovas. Tokius žmones, kurių gebėjimai ir polinkiai labai ryškūs, tereikia tinkamai nukreipti, bet didžioji dauguma šiandieninių vyresnių klasių moksleivių negali apsispręsti, kur jie norės studijuoti baigę mokyklą, nežino, kokią profesiją pasirinkti. Kalbinu karjeros planavimo specialistę Dalią Gecevičiūtę.

Kiek laiko esi karjeros planavimo specialistė? Kokia yra tavo darbo kasdienybė?

Ugdymo karjerai skyriuje dirbu apie 10 metų. Darbas yra sezoniškas. Jis priklauso nuo to, kas tuo metu aktualu vyresniųjų klasių mokiniams: egzaminų pasirinkimas, individualaus ugdymo plano sudarymas ir pan. Kai nekonsultuojame mokinių, ruošiamės ir organizuojame renginius tėvams, mokytojams. Rengiame kvalifikacijos tobulinimo programas mokytojams ir organizuojame seminarus.

Ar pati pasirinkai savo profesiją?

Taip. Tuo metu mano apsisprendimas buvo būtent toks.

Kuo naudinga apsilankyti pas karjeros planavimo konsultantą?

Konsultantas skatina domėtis, kelti klausimus ir ieškoti į juos atsakymų.

Kokie žmones dažniausiai kreipiasi?

Į Ugdymo karjerai skyrių dažniausiai kreipiasi vyresniųjų klasių mokiniai, kartais jų tėvai ar mokytojai, norintys patarti savo mokiniams.

Pirmoji dilema, su kuria susiduria moksleiviai, sprendžiantys, kokią profesiją pasirinkti, tai svarstymai, kuo labiau pasikliauti – savo norais ir pomėgiais ar visuomenėje vyraujančiu požiūriu apie tai, kas perspektyvu. Kokia tavo nuomonė šiuo klausimu?

Reikia įvertinti ne tik savo norus ir pomėgius, bet ir galimybes. Apie tai, kas bus perspektyvu, mus informuoja ne tiek visuomenė, kiek įvairūs tyrimai bei studijos. Jei perspektyvi profesija sutampa su svajonių profesija – labai šaunu. Tačiau, prieš priimant sprendimą, labai svarbu įvertinti savo gebėjimus ir galimybes.

Ką patartum žmogui, kuris nežino, ką studijuoti, baigus mokyklą?

Domėtis darbo rinka, profesijų įvairove. Išbandyti įvairias veiklas, dalyvauti neformaliojo švietimo užsiėmimuose, savanoriauti ir stengtis pažinti save ir atsakyti į klausimus „kuo aš norėčiau užsiimti?“, „ką man patiktų daryti?“ ir pan.

Ar verta klausyti kitų nuomonių renkantis profesiją?

Taip. Tai irgi informacija. Išklausius nuomonių, sprendimą turi priimti pats žmogus.

Ką reikėtų daryti, kad sužinotum kokia profesija tau tinkama?

Stengtis pažinti save ir profesijų pasaulį. Norėčiau pridurti, kad svarbiausia jaunam žmogui nesusikoncentruoti ties profesijos ar studijų programos pasirinkimu, o stengtis atsakyti sau į klausimą: ką aš norėčiau veikti gyvenime? Studijos, profesija – tai tik įrankiai, o ne tikslai ir ne užtikrintos ateities garantas.

Taigi, moksleiviai, nenusiminkite, jeigu nežinote, kokią profesiją pasirinkti. Visada galite kreiptis į karjeros planavimo mokytoją savo mokykloje ar kitoje švietimo įstaigoje į specialistus, kurie padės suprasti, kokius gebėjimus turite ir kokios specialybės geriausiai atitinka jūsų poreikius, arba atlikti keletą testų savarankiškai. Be to, kiekviena veikla turi ir džiaugsmingų akimirkų, ir  nepasisekimų. Normalu, kad ne visi iš karto apsisprendžia, ką norėtų veikti. Todėl gali būti, kad ieškojimų kelias gali būti jums ilgesnis.

Autorė: Inga Vaicekauskaitė

Šaltinis: Žinau viską

 

Tau gali būti įdomu: