Buto nuomos ABC – ką reikia žinoti?

sylwia-pietruszka-218324 (1)

Ieškant būsto nuomai reikia susidėlioti prioritetus ir tiksliai žinoti, ko ieškote t.y. keliese gyvensite, kokie rajonai ar regionai tinka, kelių kambarių buto ieškote ir koks jūsų biudžetas. Tai padės jums sutaupyti laiko.

Buto apžiūroje stenkitės sužinoti kuo daugiau informacijos apie nuomojamą būstą iš apžiūrą vedančio brokerio ar turto savininko. Aktuali informacija yra: komunalinių paslaugų kaštai (tiek žiemą, tiek vasarą), nuo kada butas laisvas (jeigu tai nėra paminėta skelbime), koks yra minimalus nuomos terminas, ar priima su naminiais gyvūnais (jeigu tokių turite) ir ar yra kokių nors papildomų sąlygų. 

Paskutinis žingsnis yra sutarties pasirašymas. Būtinai paprašykite, kad sutartį jums atsiųstų prieš ją pasirašant. Taip galėsite ją išanalizuoti ir gauti atsakymus į jums rūpimus klausimus. Sutartyje būtinai išsiaiškinkite visus sutarties punktus.

 

Praktiški patarimai:

– Dėl buto apžiūros stenkitės susisiekti iš anksto, o ne tą pačią dieną ar valandą. Kartais jums pasiseks ir brokeris ar turto savininkas galės jums iš karto parodyti nuomojamą butą, tačiau dažniausiai apžiūras reikėtų derinti prieš dieną ar daugiau.

– Rekomenduojama per buto apžiūras turėti bent 100 eurų grynais pinigais, taip galėsite iškarto rezervuoti jums patikusį butą, jeigu matote, kad jis atitinka visus jūsų kriterijus. Nelaukite ilgai, jei butas patiko – tikėtina, kad jis gali patikti ir kitiems, o buto savininkai dažniausiai laikosi principo „kas pirmesnis – tas gudresnis“, ir kitam žmogui rezervavus butą, savininko sprendimo pakeisti tikriausiai nebegalėsite.

– Kai rezervuosite butą arba pasirašysite nuomos sutartį ne per brokerį, būtinai išsiaiškinkite ar nuomotojas yra buto savininkas. Taip galite padaryti paprašydami jo parodyti Registrų Centro išrašą. Taipogi visada patikrinkite paso duomenis (geriausia – paprašykite jo kopiją prisegti prie nuomos sutarties), nes kilus konfliktui – gali kilti daugiau problemų, nei turėtų.

Straipsnio autorius: Capital Team.

Tau gali būti įdomu: